Gezin dat dieren verwaarloosde mag toch kippen houden

Een gezin uit Boortmeerbeek is woensdag door de Leuvense correctionele rechtbank veroordeeld tot een verbod van drie jaar op het houden van dieren. De ouders en hun inwonende volwassen dochter hadden maar liefst 79 dieren in huis en de verzorging liet te wensen over. Opmerkelijk is wel dat de rechter toelaat dat de beklaagden nog kippen houden als therapeutische middel bij het beter leren omgaan met dieren.

jrosquin

De verzamelwoede van het gezin kwam op 29 september 2011 aan bod in het reportageprogramma 'Koppen' op de VRT. Ferdinand D.B.(58), zijn vrouw Liliane V.R. (57) en hun dochter Nathalie D.B. (30) hadden tussen 31 augustus en 23 september 2011 79 dieren in huis. Het ging om 55 honden, 4 katten, 10 cavia's, 2 chinchilla's, 2 konijnen en 6 parkieten die op 23 september in abominabele omstandigheden werden aangetroffen in Boortmeerbeek.

Onverzorgd

Inspecteur-dierenartsen bij de FOD Volksgezondheid stelden vast dat de meeste honden onverzorgd waren en vlooien hadden. Ze hadden te lange nagels, ontstoken slijmvliezen van de ogen en hoornvliesletsels, ontstoken tandvlees en ze leefden op elkaar gepakt in kooien.

De inspecteurs van de FOD waren het huis binnengekomen met een ploeg van het programma 'Koppen'.

Volgens de raadsman van de beklaagden waren de rechten van de verdediging geschonden door de aanwezigheid van een cameraploeg. De rechter veegde dat argument van tafel omdat hij vond dat het niets met het dossier te maken had.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boortmeerbeek