Geen aanplakborden meer bij kiesstrijd?

De kans dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober aanplakborden in het Antwerpse straatbeeld zullen verschijnen, is klein. Er is hierover een politiek draagvlak in de gemeenteraad.

jrosquin

De districtscolleges van Merksem en Wilrijk lieten al verstaan dat ze geen aanplakborden voor politieke affiches willen. Volgens beide districtsbesturen geven ze aanleiding tot een heleboel zwerfvuil. Bovendien is het een enorme papierverspilling omdat de politieke partijen elkaar wekenlang ‘overplakken’. Campagne kan nu volop worden gevoerd via de sociale media.

Stadspersoneel gaat niet plakken

Binnen het Antwerpse schepencollege werd eerder al beslist dat de politieke partijen hun affiches zouden afgeven aan de administratie. Die zou dan de affiches bevestigen op de aanplakborden en afschermen. Dat zou het overplakken moeten voorkomen. Zo’n systeem bestaat al langer in Brussel en werkt daar goed.

Het Antwerpse schepencollege trok de beslissing later weer in, omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is om de affiches te plakken.

Het schepencollege laat het initiatief nu aan de gemeenteraad.

"Papierverspilling"

Bij de meerderheidspartijen sp.a, CD&V, N-VA en Open Vld bestaat er een groot draagvlak om geen aanplakborden meer te plaatsen in Antwerpen. Ook oppositiepartij Groen is de verspilling van papier op de aanplakborden beu.

Vlaams Belang voor aanplakborden

Alleen Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter is tegen. “Wij hebben geen toegang tot advertenties in kranten en tijdschriften”, zegt Dewinter. “Laten we eerlijk zijn: de aanplakborden en het plakken behoren toch tot de folklore van de verkiezingen?”

Sacha Van Wiele

Foto: Bert Hulselmans