Rui Costa grijpt de macht in Zwitserland

Rui Costa grijpt de macht in Zwitserland

Rui Costa grijpt de macht in Zwitserland

Print
De Portugees Rui Costa (Movistar) heeft zondag de tweede rit in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Dankzij de zege neemt hij ook de leiderstrui over van de Slovaak Peter Sagan (Liquigas-Cannondale), die zaterdag de proloog in Lugano won.

Na 218,3 kilometer tussen Verbania en Verbier was de 25-jarige Portugees op de slotklim sterker dan de Luxemburger Fränk Schleck (RadioShack-Nissan-Trek). De Spanjaard Mikel Nieve Ituralde (Euskaltel-Euskadi) werd derde.

Tijdens de slotklim kwam de eerste versnelling van Laurens ten Dam, maar zijn poging was tevergeefs. Meer punch zat er in de poging van Fränk Schleck op iets meer dan vijf kilometer van de top. De oudste van het Luxemburgse broederpaar nam op de groep favorieten die steeds dunner werd een voorsprong van 35 seconden. Dat zou helaas niet volstaan voor de winst.

Nadat John Gadret een eerste keer had tegengeprikt, dreef hij later met Tom Danielson nog een keer het tempo op. Rui Costa haastte zich met spoed naar dit duo, liet hen meteen ter plaatse, en kwam op driehonderd meter van de streep bij Schleck. Terwijl die laatste al een hand uitstak naar zijn allereerste bloemtuil van het seizoen, kende de Portugees geen genade.

De 25-jarige renner van Movistar pakte niet alleen zijn eerste overwinning van het seizoen, maar hij kreeg er ook de leiderstrui bovenop. Schleck volgt op acht seconden, Roman Kreuziger op vijftien en ook Alejandro Valverde is met een achterstand van 23 seconden niet ver uit de buurt.

Belga

Foto Reuters

Meer sportnieuws