"Belkacem zeker nog 6 maanden in de cel"

Belkacem zeker nog 6 maanden in de cel

"Belkacem zeker nog 6 maanden in de cel"

Print
Fouad Belkacem, de woordvoerder van de radicale moslimvereniging Sharia4Belgium, blijft nog minstens 6 maanden in de cel. Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft dat zondag gezegd op de Antwerpse regionale televisiezender ATV.

De beslissing omBelkacem zijn gevangenisstraf van zes maanden te doen uitzitten, kwam er na overleg tussen het kabinet Justitie en het parket. Dat zegt Paul van Tigchelt, de woordvoerder van het Antwerpse parket.

"De uitvoering van straffen van meer dan 3 jaar is de verantwoordelijkheid van de strafuitvoeringsrechtbank. Maar bij straffen van minder dan 3 jaar, gebeurt dat op basis van richtlijnen van de minister", aldus van Tigchelt.

Hoofddoek


Belkacem verwondde in september 2009 enkele politiemannen die hem tijdens een betoging tegen het hoofddoekenverbod wilden oppakken. Voor die feiten werd hij in april vorig jaar tot zes maanden cel veroordeeld, maar voor die veroordeling zat hij nog geen dag in de gevangenis.

Enkele dagen geleden werd Belkacem opgepakt omdat hij op 1 juni in een YouTube-filmpje zijn "broeders en zusters" opriep "de eer van de moslims te verdedigen en over te gaan tot gewelddadige actie". Dat gebeurde nadat een vrouw op 31 mei in Molenbeek een politieagent een kopstoot had gegeven tijdens een identiteitscontrole. Na zijn arrestatie besliste de Antwerpse onderzoeksrechter Belkacem ook aan te houden.

Raadkamer


Dinsdag verschijnt Belkacem voor de raadkamer. Maar wat daar ook beslist wordt, hij blijft minstens nog zes maanden in de cel, zei minister Turtelboom. "Het blijft een gevangenisstraf waarvoor hij al veroordeeld is geweest, die blijft op zijn conto staan, en die zal ook uitgevoerd worden".

Turtelboom zei ook dat de terreurdreiging niet alleen in Brussel, maar ook op bepaalde plaatsen in Antwerpen, hoog is. Bijvoorbeeld aan joodse scholen.

Onrust


In de gevangenis van Antwerpen heerste zondag een tijdlang sociale onrust bij het personeel. Dat meldt woordvoerder Laurent Sempot van het gevangeniswezen. Een deel van het personeel legde het werk neer, pas laat in de avond gingen ze terug aan het werk.

Aan de basis van de onrust liggen verklaringen van de ouders van Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem dat hun zoon niet goed behandeld wordt in de gevangenis.

De ouders zeiden ook dat Belkacem vastgeketend werd aan zijn benen, en zonder eten en drinken zat. "Dat klopt niet", reageert Sempot. "Hij wordt behandeld zoals alle andere gedetineerden, volgens een normaal regime."

Foto Belga

.

Nu in het nieuws