Vlaamse partijen verdeeld over verbod Sharia4Belgium

Vlaamse partijen verdeeld over verbod Sharia4Belgium

Vlaamse partijen verdeeld over verbod Sharia4Belgium

Print
De Vlaamse partijen van de federale regering zijn het onderling niet eens over een verbod op organisaties als Sharia4Belgium. De sp.a dient een wetsvoorstel in dat dat mogelijk moet maken, maar Open Vld vindt dat eerder de personen in plaats van de organisaties geviseerd moeten worden. CD&V wil de aandacht richten op ontoelaatbare activiteiten. Dat bleek zondag in De Zevende Dag op één.

Kamerlid Peter Vanvelthoven van sp.a heeft een wetsvoorstel dat enkele jaren oud is, opnieuw ingediend. Op basis van de wet op de privémilities uit 1934 willen de Vlaamse socialisten ook organisaties die oproepen tot geweld, haat, racisme en negationisme verbieden.

Lees ook: CD&V wil telefoontap voor alle racistische misdrijven

'Heel ver'

Volgens Bart Somers van Open Vld gaat het voorstel "heel ver". Hij is bereid het debat aan te gaan, maar vraagt aandacht voor het evenwicht tussen respect voor de vrijheid van meningsuiting en een krachtig optreden tegen extremisten. "Dit (voorstel) moet worden gefinetuned", zei hij.

CD&V-voorzitter Wouter Beke, die ook in de studio te gast was maar niet aan hetzelfde debat deelnam, wil dat burgemeesters kunnen ingrijpen en "bepaalde activiteiten" die op hun grondgebied plaatsvinden, kunnen verbieden. Ook als de openbare orde niet verstoord wordt en als geen misdrijven zijn gepleegd; Daarnaast moet het gerecht meer middelen krijgen om in te spelen op die activiteiten, zei Beke. In zijn voorstel wil hij dat telefoontap mogelijk wordt voor alle racistische misdrijven.

Lees ook: Het voorstel-Vanvelthoven tegen extremistische organisaties

Gerolf Annemans van Vlaams Belang trekt in ieder geval zijn handen af van Vanvelthovens voorstel, dat er volgens hem op gericht is de aandacht af te leiden van de fundamentalistische groeperingen.

N-VA'er Ben Weyts stelde verheugd vast dat er onder zijn partij, sp.a, Open Vld en Vlaams Belang consensus over bestaat dat van veroordeelde criminelen die in het buitenland geboren zijn de Belgische nationaliteit sneller afgenomen moet kunnen worden.

Foto Belga

.

Nu in het nieuws