Politiezone denkt aan camera's met nummerplaatherkenning

De politiezone BoDuKaP wil op lange termijn langs enkele wegen camera's met nummerplaatherkenning plaatsen. "Ik maak me geen illusies. Op lange termijn zal geen enkele politiezone aan deze camera's ontkomen", zegt korpschef Marc Dondeyne. "We zullen de discussie voeren in de politieraad. De camera's zijn blijkbaar efficiënt voor het ophelderen van misdrijven.

Christof Willockx

Hoewel ze onvermijdelijk zijn, ben ik toch geen fan van deze camera's. We evolueren alsmaar meer naar een Big Brother-samenleving. Als wij langs de weg camera's installeren, zullen we ook kunnen zien of iemand met zijn gsm achter het stuur aan het bellen is. Dat gaat ver. Van mij mag iedereen weten wat ik achter het stuur doe, maar er bestaat ook nog zoiets als privacy."

Kosten

Ook het kostenplaatje is nog een struikelblok. "In Mechelen hebben de camera's 800 000 euro gekost. Voor ons zal dat een veelvoud zijn, want ons gebied is veel uitgestrekter. Jaarlijks hebben we een investeringsbudget van 150 000 euro. Als wij voldoende camera's willen aankopen, zullen wij zes tot tien keer ons investeringsbudget moeten uitgeven. De vier gemeenten van onze politiezone zullen dan een extra inspanning moeten doen."

CWil

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio