Stad ontvangt 'Vier Heemskinderen' uit Ommegang 1952

De 'Vier Heemskinderen' van de Ros Beiaardommegang uit 1952 zijn vrijdag op het stadhuis van Dendermonde ontvangen. Het is dag op dag zestig jaar geleden dat de vier broers het Ros bestegen op de derde ommegang van de twintigste eeuw.

jrosquin

Op zondag 8 juni 1952 trok de "wijdvermaarde ommegang van het Ros Beiaard door de straten van de aloude en goede stede Dendermonde". De aanleiding hiervoor was het 500-jarig bestaan van het stadhuis. Het Ros Beiaard werd toen bereden door de toen jonge broers Jan, Pieter, Raf en Jo Bombay, ondertussen tussen 71 en 78 jaar oud.

"In vergelijking met de volgende ommegangen was 1952 wellicht nog de kleinste, nog volledig zwart/wit gefotografeerd, zonder die mega mediabelangstelling, zonder UNESCO-erkenning, maar toch, het berijden van het Ros Beiaard gaf de vier heemskinderen een zeer bijzonder gevoel en een zeer aparte bekendheid", aldus Jo Bombay.

De vier komen uit een gezin van acht, waarvan zeven jongens. De familie Bombay haalde met het stadsbestuur herinneringen boven van toen, het feit dat ze jaren later nog als één van de heemskinderen herkend werden, en spraken over een folkloristische vete tussen Aalst en Dendermonde. Aalst rijdt met het "Ros Balatum" in de Carnavalsstoet om de spot te drijven met Dendermonde.

De broers kregen van het stadsbestuur een cadeau met gereproduceerde foto's van toen.

Foto: Geert De Rycke

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio