Belgen op de Spelen in 2008

U bent het misschien vergeten, maar ze waren er wel degelijk, die Belgen op de Spelen van 2008 in Peking. We blikken even terug naar hun succesvolle, en iets minder succesvolle, momenten.

nvandeneynde

96 Belgen vertegenwoordigden ons land op de Olympische Zomerspelen, die van 8 tot en met 24 augustus 2008 plaatsvonden in Peking. Uiteindelijk slaagden zij erin twee medailles voor ons land te bemachtigen.

Tennis en judo stellen teleur

De Belgen waren in 2008 vooral goed in tennis. Het BOIC had dan ook graag Kim Clijsters en Justine Henin samen willen zien dubbelen. Beiden zouden inderdaad een goede kans hebben gemaakt op medaillewinst, maar zover kwam het niet.

Henin, olympisch kampioene in 2004, hing op 14 mei vrij onverwacht haar racket aan de haak, en Kim Clijsters was zwanger. Yanina Wickmayer voldeed te laat aan de eisen voor kwalificatie. Olivier Rochus en Steve Darcis vertegenwoordigden, na tussenkomst van de rechter, de Belgische mannen, maar konden geen prijs in de wacht slepen.

Ook de Belgische judoka's doen het normaal erg goed op internationaal vlak, maar net als de tennissers liep het tornooi voor hen af op een sisser. Dirk Van Tichelt haalde een vijfde plaats, Ilse Heylen een zevende. Cathérine Jacques werd zelfs al uitgeschakeld in de eerste ronde.

Voetbal en atletiek verrassen

De jonge voetbalploeg behaalde wel een uitstekende score. Het was al van 1928 geleden dat België nog had meegedaan aan de Olympische Spelen in de categorie voetbal. De -23-jarigen haalden net geen medaille, maar eindigden knap vierde.

Het meest trots mochten we zijn wat atletiek betrof. Tia Hellebaut werd olympisch kampioene hoogspringen met een sprong van 2,05m.

Kim Gevaert, Elodie Ouédraogo, Hanna Mariën en Olivia Borlée behaalden zilver op de 4x100m. Ook de mannelijke estafetteploeg deed het goed. Arnaud Ghislain, Cédric Van Branteghem en de tweelingbroers Jonathan en Kevin Borlée (foto, onder) verbraken het Belgische record en behaalden een vijfde plaats op de 4x400m.

"Drie tot vijf medailles in 2012"

De belangrijkste Belg op de Olympische Spelen blijft natuurlijk Jacques Rogge. De IOC-voorzitter vond persoonlijk dat de Belgische prestaties beter konden. Hij hoopt ooit tussen de tien en vijftien medailles te kunnen behalen met zijn land.

Over de Belgische selectie van 2012 is hij enthousiast. Volgens hem zou minstens de helft van de Belgische deelnemers een plaats in de top-8 kunnen bereiken. Zelf hoopt hij op drie tot vijf medailles voor ons land.

NVDE Foto's Photo News

MEER OVER BOIC

Meer sportnieuws