Turtelboom: "Doucherellen zijn onder controle"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom bevestigde de doucherellen in de gevangenis van Itter, maar alles is nu onder controle. "De staatsveiligheid volgt de toenemende radicalisering in de Belgische gevangenissen al sinds 2007 grondig". Dat zei ze zopas in de Kamer aan Bert Schoofs (VB).

jdewit

"In de gevangenis van Itter is een islamitische knokploeg aan het werk, die mannen verbiedt om naakt te douchen. Ze moeten hun onderbroek aanhouden. Deze shariapolitie moet er blijkbaar voor zorgen dat mannen geen lustgevoelens opwekken bij andere mannen. Zijn er nog andere plaatsen waar dit soort islamitische kuisheidsgeloften dwangmatig worden toegepast?", wilde Schoofs weten.

Doucherellen

Turtelboom zei dat voor de correctionele rechtbank van Nijvel momenteel een rechtszaak loopt over deze doucherel, waarbij één gedetineerde een andere had geslagen. "Ondertussen is de situatie onder controle", zegde de minister. "Het gevangeniswezen en de staatsveiligheid wisselen al sinds 2007 informatie uit over radicalisering in de gevangenissen en de staatsveiligheid is hierover ook in blijvend overleg met haar tegenhangers in het buitenland", zo zegde ze nog.

Op het proces in Nijvel heeft de beklaagde van de gewelddaden ontkend dat er een "penitentiaire sharia" zou bestaan hebben in Itter. "De douches vormen daar immers individuele cabines", zo zegde de verdachte. Maar het parket gelooft hem niet en deelt de visie van het slachtoffer.

JDW

Foto: Belga Gevangenis Itter

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio