Progressieve advocaten tegen verbod Sharia4Belgium

De progressieve advocaten van Progress Lawyers Network zijn tegen een verbod van Sharia4Belgium. Omdat je zo'n verbod altijd in algemene termen moet formuleren, vreest de Antwerpse advocaat Raf Jespers dat de wet achteraf kan worden misbruikt tegen politieke opposanten.

jdewit

Jespers: "Ik ben tegen een wet die het mogelijk maakt om organisaties op zich te verbieden. 'Verdachte' organisaties kunnen momenteel al perfect in de gaten worden gehouden door de staatsveiligheid met de Bim-methoden (methoden zoals observatie, infiltratie, telefoontap). Ze kunnen ook vervolgd worden op basis van bestaande strafwetten. Dat gebeurt trouwens met hun voorman Fouad Belkacem."

"Een wet die radicale organisaties verbiedt kan vroeg of laat aangewend worden tegen politieke of syndicale opposanten. Dat is een groot gevaar. Als België straks - zoals nu in Griekenland - harde besparingen doorvoert en als hiertegen zwaar protest komt, dan kan zo'n wet gebruikt worden om organisaties die dat protest 'aanvoeren' te verbieden."

Gefundenes Fressen

"Plannen om radicale organisaties te verbieden dateren al vanuit de periode van justitieminister Alfons Vranckx (BSP) in de jaren zeventig. Tot op vandaag zijn ze altijd tegengehouden door de terechte bekommernis voor het respect voor de vrijheid van organisatie en meningsuiting."

"Sharia4Belgium is nu 'gefundenes Fressen' om dit soort wetgeving te kunnen doorvoeren. Ik ben er voor dat Sharia4Belgium in het oog wordt gehouden en dat de leden gestraft worden als ze de wet overtreden. Maar de gretigheid waarmee dit groepje wordt opgevoerd om een zeer verregaande wetgeving, die historisch altijd op verzet van alle democraten in dit land heeft gestoten, door te voeren vind ik verontrustend."

Lees ook: Het proces tegen Sharia4Belgium

Wat kan men nu al doen tegen extremistische groepen?

JDW

Foto: Raf Jespers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER