Plantin-Moretus vernieuwt en groeit

In 2016 zal het Museum Plantin-Moretus er anders uitzien. Precies 140 jaar nadat het huis van de drukkersfamilie Plantin-Moretus werd verkocht aan de stad Antwerpen, krijgt het museum een uitbreiding in de Heilige Geeststraat.

Filip Heirman

De uitbreiding komt er door de eisen waaraan Plantin-Moretus moet voldoen om de erkenning als UNESCO Werelderfgoed te behouden. Het Antwerpse stadsbestuur investeert 3 miljoen euro in het project.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de collecties van Plantin-Moretus worden bedreigd door temperatuurschommelingen in het gebouw en te veel fijn stof dat binnenkomt vanuit de stad. Het nieuwe depot moet aan allerlei voorwaarden voldoen op vlak van klimaatbeheersing, beveiliging, gebruik en beheer. Om de toegankelijkheid van het museum voor publiek en onderzoekers te verbeteren, wordt in het pand ook een leeszaal voorzien.

In het museum zelf verandert ook heel wat. De huidige opstelling, die al meer dan 50 jaar nagenoeg onveranderd is gebleven, zal meer de nadruk leggen op de drukkersfamilie en hun invloed op de kennisverspreiding in de 16de en 17de eeuw. Ook de technische innovaties waarvan Plantin-Moretus aan de wieg stond, krijgen er een plaats. De tentoongestelde stukken zullen bovendien vaak wisselen, om schade door licht en stof tot een minimum te beperken.

Tot slot zal het museum sneller werk maken van digitalisering. De tienduizenden oude drukken, tekeningen en prenten vallen vandaag al online te raadplegen, daar komen nu alle handschriften en archieven bij.

Frank Heirman, Belga

Foto Arlette Stubbe

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio