Dorpsbier Arendonker weer beschikbaar

Dorpsbier Arendonker weer beschikbaar

Dorpsbier Arendonker weer beschikbaar

Print
Arendonk - Minder dan een jaar na de oprichting van de Arendonkse brouwerij Humulus heeft het dorpsbier Arendonker al een schare vaste fans. Door het enorme succes was het bier sinds maart uitverkocht. Deze week hadden de brouwers een nieuwe lading van het blonde en het bruine bier klaar. Zaterdag ging al meteen een groot deel van de nieuwe productie de deur uit.
Dirk Vissers is al een aantal jaren amateur-brouwer. Met een paar ketels van 30 liter produceerde hij jarenlang zijn eigen bier, samen met schoonvader Fons De Proost. Het brouwen deden ze toen nog puur voor de lol en enkel voor eigen gebruik. Van verkoop was geen sprake. "We brouwden gedurende drie maanden, en als we het bier dan eindelijk konden drinken, nodigden we wat vrienden uit en ging de hele voorraad er soms op een avond door", lacht Dirk Vissers.

De stap naar een micro-brouwerij kwam er naar aanleiding van het feestjaar voor 800 jaar Arendonk. Het gemeentebestuur deed een oproep naar locale brouwers om een feestbier te brouwen. Dirk Vissers wist te overtuigen met de smaak van de Arendonker, en met het idee om het bier ook werkelijk in het dorp te gaan brouwen. In zijn eigen micro-brouwerij in de tuin .

De nominatie van de Arendonker deed meteen ook zijn vrouw Katrien De Proost mee overstag gaan. Samen met vader Fons (65) schreef ze zich meteen in voor een cursus bierbrouwen in Geel.

Brouwers Katrien en Dirk blijven er de nadruk op leggen dat brouwerij Humulus een micro-brouwerij is. Kleinschaligheid is hun motto. De brouwerij kan jaarlijks achthonderd bakken produceren. Tot nu leverden de brouwketels al twee keer 360 bakken af. Telkens was de voorraad op drie weken uitverkocht. Ook nu was de voorraadkelder van Humulus al sinds maart leeg.

Het brouwerskoppel vindt het ook niet echt een probleem dat ze soms door de voorraad heen zitten. "Hierdoor blijven de mensen beseffen dat ons bier ook echt in Arendonk gebrouwd wordt, professioneel, maar in een ambachtelijke installatie", meent Dirk Vissers.

Afgelopen zaterdag bouwde de familie Vissers-De Proost de garage weer om tot bierhandel. Op de wachtlijst stonden veertig klanten die uitkeken naar de nieuwe productie. "De eerste klant was zelfs iemand die we niet verwittigd hadden", lacht Dirk Vissers. "Ze had de laatste weken de website gevolgd en had deze week gezien dat de winkel weer openging. Ze stond al om negen uur voor de deur om zeker een bak te kunnen kopen." Tijdens de eeste openingsdag gingen alweer een honderdtal bakken de deur uit. Ook de volgende weken is de winkel op zaterdag van 10 uur tot 14 uur open, zolang de voorraad strekt.

Tom Claessen

Foto: BDD

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio