De Maan bedreigd na negatief advies

De artistieke werking van figurentheater De Maan in Mechelen heeft een negatief advies gekregen van de commissie van de Vlaamse overheid. De Mechelse politiek zet alles op alles om het voortbestaan van het gezelschap te redden.

Sven Van Haezendonck

Medewerkers van De Maan gaven zondag het beste van zichzelf op het straatspektakel dat het Wollemarktcomité voor het eerst organiseerde. Het negatieve advies voor de meerjarige subsidiëring tot 2016 komt hard aan. Door de beslissing dreigt het door het publiek zeer gewaardeerde gezelschap jaarlijks 250.000 euro inkomsten te verliezen. "Het wegvallen van de subsidie brengt ons voorbestaan in gevaar", reageert directeur Willem Verheyden van De Maan.

"Na een eerste negatief preadvies hebben wij alles uit de kast gehaald om de commissie te overtuigen van het tegendeel. We begrijpen deze beslissing niet", zegt Verheyden. Zakelijk krijgt De Maan een positief advies, maar voor de artistieke werking is er rood licht. "De commissie betreurt de artistieke kwaliteit van vier van onze stukken, maar waarom wordt nergens geargumenteerd. Dat vinden wij subjectief", stelt Willem Verheyden.

De commissie vindt ook dat te weinig aandacht wordt besteed aan familievoorstellingen. Verheyden: "Maar wij spelen jaar voor 40.000 mensen. Er zijn weinig gezelschappen die zulke cijfers kunnen voorleggen. Als onze artistieke kwaliteit zo slecht is, waarom krijgen we dan de spontane steun van 50 cultuurcentra?" Het stadsbestuur is niet van plan om De Maan op te geven. "Dit is een dossier dat wij over partijgrenzen heen moeten verdedigen", zegt cultuurschepen Frank Nobels (m+).

Lees meer in de maandagkrant van Gazet van Mechelen.

SVH

Foto Gil Plaquet

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio