5 memorabele EK-momenten in beeld

Print
In afwachting van het Europees Kampioenschap voetbal, dat overmorgen van start gaat in Polen en Oekraïne, brengen wij u alvast in de sfeer met 5 memorabele EK-momenten.

1)België als gastland meteen uitgeschakeld op Euro 2000

De laatste keer dat België mocht deelnemen aan het EK was in 2000. Als gastland waren we toen immers automatisch gekwalificeerd. De Rode Duivels zorgden ineens voor een primeur. België was het eerste gastland ooit dat niet door de poulefase van het door haarzelf georganiseerde EK raakte.

Symbolisch voor de slechte prestatie van de Rode Duivels, was de rode kaart van keeper Filip De Wilde. België had op dat moment al haar wissels opgebruikt en verdediger Eric Deflandre moest noodgedwongen de keepershandschoenen aantrekken. Het mocht niet baten, België was meteen uitgeschakeld.2)Penaltytrauma voor Nederland

Ook het andere gastland, Nederland, ging met een kater naar huis op Euro 2000. Hoewel onze noorderburen zeker geen slechte prestatie neerzetten door de halve finales te bereiken, eindigde het EK voor hen op een sisser.

Nederlanders zijn geen helden in het nemen van strafschoppen. Zo ging Oranje er al uit vanop de stip bij de EK's van '92 en '96 en bij het WK van '98. Maar tijdens de halve finale Nederland-Italië bereikte de penalty-ellende haar hoogtepunt.

Nadat gastland Nederland Italië 120 minuten lang overklaste, en zowel Patrick Kluivert als Frank De Boer een penalty miste, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Heel Nederland hield haar hart vast, maar waar zo voor gevreesd werd, gebeurde. Alleen Kluivert kreeg de bal in het net. De Italianen wonnen: 3-1.3)Wereldgoal van Marco Van Basten: Nederland wint finale (1988)

Buiten de penalty's mag Nederland echter niet klagen. Talent bezitten ze. Zo maakte Marco Van Basten een wereldgoal in 1988. Hij werd dat jaar Europese voetballer van het jaar en Nederland won de finale met 2-0 van de Sovjet-Unie. Het was de eerste en voorlopig enige keer dat de Nederlanders Europees kampioen werden.4)Denemarken wint het EK van 1992 hoewel ze eerst niet gekwalificeerd waren

De Denen hadden zich oorspronkelijk niet kunnen plaatsen voor het EK van 1992. Joegoslavië was daar wel in geslaagd, maar de toegang tot het tornooi werd hen ontzegd. Omwille van de oorlog in Joegoslavië moest het land zich terugtrekken uit de eindronde. Omdat Denemarken als tweede was geëindigd in hun groep, mochten zij de Joegoslaven vervangen.

De Denen legden een geweldig parcours af, en verrasten meer dan eens. Na eerder Frankrijk geklopt te hebben, slaagden ze er in de halve finale in om titelverdediger Nederland uit te schakelen, met, jawel, strafschoppen! Het was net de held van 1988, Marco Van Basten, die miste met zijn penalty.

Tot ieders verbazing versloegen de Denen in de finale ook nog Duitsland met 2-0. Aanvankelijk niet gekwalificeerd, wonnen zij zo het EK.5)Griekenland wint onverwacht het EK van 2004

Ook het EK van 2004 kende een onverwachte winnaar. Outsider Griekenland won voor het eerst in de geschiedenis het EK, dat georganiseerd werd in Portugal. Griekenland versloeg in de finale, die een herhaling was van de openingsmatch, gastland Portugal.

Charisteas maakte de winning goal. Portugees toptalent Ronaldo kon zijn tranen van teleurstelling niet bedwingen. Niet iedereen was liefhebber van het stugge spel van de Grieken, maar als team bewezen ze er te staan.NVDE
Archieffoto