Keuleneer: "Splitsing gerechtelijk arrondissement BHV is gedrocht"

"Het wetsvoorstel over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is een gedrocht, een fiasco over de hele lijn. Het zou beter zijn dat alles rond BHV werd afgevoerd".

jdewit

Tot dit strenge oordeel komt Fernand Keuleneer, advocaat bij de Brusselse balie en één van de weinige onafhankelijke specialisten op dit domein. Hij volgt al 15 jaar lang de ingewikkelde problemen rond de Brusselse gerechtelijke structuur en de taalwet.

Deze namiddag start de Kamercommissie Grondwet met de discussie over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. In de Senaat discussiëren ze op dat moment over de splitsing van het kiesarrondissement BHV.

De Hoge Raad voor Justitie rekende in een kersvers advies aan het parlement uit dat de Vlamingen door de splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV 162 personeelsleden verliezen. Keuleneer: "Dit wetsvoorstel is geen uitverkoop. Want bij een uitverkoop krijg je nog iets terug, het is een weggeefactie. De Franstaligen zijn stomverbaasd over wat ze allemaal binnengehaald hebben."

Maar wat houdt de splitsing van het gerechtelijk arrondissement precies in? Zal die splitsing gevolgen hebben voor de werking van het Brusselse en Vilvoordse gerecht? Wat zijn de kritieken van de magistraten - niet alleen de Brusselse - op deze hervorming?

Over al deze problemen leest U meer in een nieuw stuk op de expertenpagina van John De Wit.

JDW Archieffoto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio