Groen wil alternatief zijn voor "vastgeroeste politiek"

De partij Groen wil dat steden en gemeenten de komende jaren gezinnen helpen om hun woon- en energiefactuur te doen dalen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober stellen de groenen zich voor als een "positief alternatief" voor de volgens hen "oubollige recepten" van de traditionele partijen. Dat is gezegd op de campagnestartdag van Groen in Mechelen.

jatimmermans

Meer dan 400 groene kandidaten waren zaterdag afgezakt naar de Lamotsite in Mechelen, een mooi voorbeeld van stadsvernieuwing dat het Mechelse stadsbestuur - waar Groen deel van uitmaakt - jaren geleden realiseerde.

Partijvoorzitter Wouter Van Besien vatte aan het eind van de dag samen waar zijn partij met steden en gemeenten naar toe wil. Uit een enquête van N-VA-minister Philippe Muyters blijkt dat Vlamingen dromen van een stad als Freiburg, een autoluwe, energievriendelijke stad met veel open ruimte en betaalbare woningen. "Dit lijkt het Groen-programma-wel", zei Van Besien.

De groenen willen dat gemeenten zorgen voor meer betaalbare woningen en bewoners helpen energiebesparende maatregelen te nemen. Ze willen stads- en dorpskernen versterken in plaats van kiezen voor "megalomane" shoppingcentra zoals Uplace - een "dieptepunt in de Vlaamse politiek", noemde Van Besien dat project.

Als de Vlamingen een Freiburg willen, moeten ze van de traditionele partijen niet veel verwachten, zei Van Besien. "Die besturen al veel te lang met oubollige recepten en zijn vergroeid met macht en stilstand".

Foto: Wouter Van Besien in Mechelen

Foto Belga

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio