Sarah Baert (30) steunt Keniaanse schoolkinderen

“Laten we ons richten op al die mensen die we wel kunnen helpen”

Patrick Vandyck

Sarah Baert, geboren en getogen in Vremde, is een van de drijvende krachten achter het project HOPSYG in het Keniaanse Mombasa. “We richten ons op jonge kinderen die omwille van armoede niet de kans krijgen om naar school te gaan,” aldus Sarah. Dat Sarah vrijwilligerswerk ging doen stond in de sterren geschreven. Maar dat ze uiteindelijk bij HOPSYG (Hope Orphan Pre School Youth Group) zou terecht komen, daar speelde het toeval toch een grote rol. “Na mijn studies wilde ik zo snel mogelijk als vrijwilligster naar een of ander derde wereldland vertrekken,” herinnert Sarah zich. “Uiteindelijk kwam ik heel toevallig in Kenia terecht.” Na 10 maanden keerde ze niet enkel terug met een koffer vol levenservaring. Sarah was verliefd geworden op Albert, een Keniaan. “En dat was nu precies het allerlaatste wat ik ooit had gedacht.”

Inmiddels hebben Sarah en Albert twee kindjes: Noah (7) en Adelien (5). “Het is via mijn schoonbroer Fredrick en zijn vriendin Miriam dat ik in contact kwam met de organisatie HOPSYG. We bieden kinderen dagopvang aan. Zo kunnen ze zich ontplooien in een veilige omgeving. Afhankelijk van onze financiële middelen trachten we die kinderen in het reguliere onderwijs in te schrijven."

Hoewel Sarah ruim 20 jaar een stevige voet heeft gehad in het Vremdese verenigingsleven, is het toch moeilijk om de spaarpot van HOPSYG gevuld te krijgen. “We hebben een webwinkel waar mensen allerlei producten uit Kenia kunnen kopen. Ook staan we geregeld op marktjes en festivals waar we onze zelfgemaakte kinderkleding, gemaakt van oude kleding, te koop aanbieden. Dit project hebben we ’s TOF! genoemd.” Mensen denken vaak dat er te veel ellende is en vragen zich af of het nog wel zin heeft om buitenlandse projecten te steunen. “En die vraag is terecht,” bekent Sarah. “Maar laat ons ophouden te focussen op het aantal mensen dat we niet kunnen helpen. Het is veel beter ons te richten op die mensen die we wel helpen.”

info: www.hopsyg.com

Patrick Vandyck

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio