Schauvliege krijgt wind van voren na publicatie adviezen cultuursubsidies

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft alle adviezen voor cultuursubsidies voor de periode 2013 - 2016 online gepubliceerd. Dat betekent dat alle culturele organisaties kunnen zien of ze een positief advies hebben gekregen en hoeveel subsidies daar mogelijk tegenover staan. Eind deze maand beslist de minister welke organisaties uit de boot vallen.

fvangarderen

Uit de publicatie blijkt dat een aantal organisaties, zoals het Zuiderspershuis en Theater aan de Stroom in Antwerpen of het Filmfestival Gent, al hun subsidies verliezen. Andere instellingen, zoals Musical van Vlaanderen (-2.450.000 euro), de KVS (-350.000 euro) en Les Ballets C de la B (-530.000 euro) moeten geld inleveren.

Schauvliege zou met de publicatie een einde willen maken aan het gelobby binnen de kunstensector. Maar die sector zelf is daar maar matig enthousiast over. Net als enkele politici. "Deze plotse demarche zal de ongerustheid en het wantrouwen in de sector alleen maar aanwakkeren", vindt Vlaams sp.a-parlementslid Yamila Idrissi. "Schauvliege richt geen bloedbad aan, maar ze zet de sector wel op water en brood", klinkt het bij Bart Caron van Groen.

Foto: Belga

MEER OVER Joke Schauvliege

Nu in het nieuws