1 / 2

Moebarak wordt levenslang opgesloten

De gevallen Egyptische president Hosni Moebarak is zaterdag veroordeeld tot levenslange opsluiting voor zijn rol in de beschietingen op betogers tijdens het protest vorig jaar, waarbij ruim 800 mensen omkwamen. De openbare aanklager had om de doodstraf gevraagd, terwijl de 84-jarige Moebarak zelf onschuldig pleitte. Na het verdict werd het erg onrustig in de rechtszaal.

fvangarderen

Ook de voormalige minister van Binnenlandse Zaken onder Moebarak, Habid el-Adli, kreeg van rechtbankvoorzitter Ahmed Refaat te horen dat hij levenslang in de cel moet.

Zes topmannen van de veiligheidsdienst werden vrijgesproken. Moebaraks zonen Alaa en Gamal, die terechtstonden voor corruptie, kregen te horen dat de feiten verjaard zijn.

Betogingen

Na de veroordeling is het op verschillende plaatsen in Egypte tot protestbetogingen gekomen. De meeste manifestanten in Kaïro, Alexandrië en Suez vinden dat Moebarak de doodstraf had moeten krijgen. Onder meer op het bekende Tahrirplein was er protest.

Het openbaar ministerie, dat de doodstraf had geëist, wil volgens de Arabische nieuwszender Al Arabiya in beroep gaan tegen de beslissing. Een cassatierechtbank zal moeten uitmaken of het proces voor een andere rechtbank moet worden overgedaan, luidde het.

Belga

Foto AFP

MEER OVER Egypte

Nu in het nieuws