Broers Vervoort knokken weer voor een zitje

Zetelend gemeenteraadslid Roel Vervoort komt op voor het Vlaams Belang, Erik voor de sp.a. Slechts een van beiden broers kan zetelen in de gemeenteraad. Dat zegt de wet. In 2006 kegelde Roel (VB) broer Erik (Groen!) uit de raad. Is het nu andersom?

ccardinaels

Of de broers op een communiefeest van de familie naast elkaar aan tafel plaatsnemen is twijfelachtig. Erik (47) zetelde van 2000 tot 2006 voor Groen!, maar toen kwam broer Roel (54) op bij het Vlaams Belang. Omdat die partij flink wat meer zetels haalde dan de groenen, kon Erik via het ingewikkelde systeem van toebedeling van mandaten niet langer voor Groen! in de gemeenteraad zetelen, ook al was hij voor die partij als zetelend verkozen. Want twee broers in de gemeenteraad, dat mag wettelijk niet.

"Ik kom nu op voor de sp.a", zegt Erik. "Rood en groen gaan voor mij samen, maar mijn groene achtergrond is voor mij belangrijk. Natuur is mijn passie. Ik ben al 30 jaar actief bij de Herentalse Natuurgidsen, en al even lang lid van Natuurpunt. Wandelingen begeleiden doorheen de Kempense natuur, vogels spotten, groen beschermen: ik ben er al lang mee bezig. Ik werkte ook jarenlang bij Boskat."

"Maar als ik weer voor de groenen opkom, dan riskeer ik hetzelfde scenario met mijn broer als in 2006, want het VB haalt in Herentals altijd veel meer stemmen dan Groen! en dan krijgt hij weer prioriteit. Soit, ik heb altijd gevonden dat groen en rood meer moeten samenwerken. Milieubeleid mag niet elitair zijn.

Broer Roel ziet de bui al hangen: "Echt kwaad ben ik niet, maar de sp.a zal zeker enkele zetels meer halen dan wij. Dus dreig ik nu de dupe te worden. Ik zal hem eens bellen."

Marc HELSEN

Foto Hilde van Geirt: Roel Vervoort

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio