Ex-korpschef preventief geschorst

Ex-korpschef van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout, Jef Van Lommel, wordt preventief voor 4 maanden geschorst. Dit in afwachting van de uitslag van het strafonderzoek tegen hem wegens vermeende fraude.

ccardinaels

Jef Van Lommel werd een paar weken geleden aan de schandpaal gespijkerd door zijn eigen korpsleden. Ze verweten hem verregaande corruptie. Het Comité P startte een onderzoek en - na lang aandringen van burgemeester en politiecollege - moeide ook het parket zich: er loopt nu ook een strafonderzoek.

Het is in het kader daarvan dat de preventieve schorsing van de ex-korpschef nu door het politiecollege wordt opgelegd.

Diepgaand onderzoek

"Het is geen tuchtmaatregel", zegt burgemeester Frans Peeters (CD&V), tevens hoofd van het politiecollege. "Maar omdat het parket het onderzoek diepgaand willen voeren, dringt deze preventieve - zeg maar tijdelijke - schorsing zich op, in afwachting van het resultaat."

Jef Van Lommel, die sinds de heisa met ziekteverlof is, verliest een stuk van zijn wedde. "Als hij wordt vrijgepleit door het onderzoek, krijgt hij dat terug", zegt Frans Peeters. "Maar als we nu geen stuk wedde inhouden, dan kunnen we ook niks meer recupereren van deze periode mocht hij later schuldig worden bevonden."

Klokkenluiders

De klokkenluiders bij de Geelse politie beschuldigen hun ex-chef van fraude met bouwmaterialen. Hij zou ook wapens verkocht hebben die eigendom van de federale overheid waren.

Verder zijn er aantijgingen over bevoordeling van de autohandelaar die Peugeot-wagens aan de politiezone leverde, in ruil voor reisjes naar diens buitenverblijf. Plus een snoepreis naar Cuba op kosten van een Amerikaanse firma die de politie een volstrekt waardeloze 'drugssnuffelaar' -een soort wichelroede- verkocht voor het riante bedrag van 25.000 euro. Tot slot is er een verhaal over een promotie en forse loonsverhoging van de secretaresse van Jef Van Lommel. De geviseerde politieofficier ontkent alle aantijgingen.

Marc HELSEN

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio