2% van de woninginbraken wordt opgelost

Slechts 2% van de woninginbraken in de provincies Antwerpen en Limburg wordt echt opgelost. Dat blijkt uit een studie van het openbaar ministerie. Eerste advocaat-generaal Flor De Mond, die gisteren van de eerste dag van zijn pensioen genoot, stelde die studie in Antwerpen voor op de Veiligheidsconferentie.

ccardinaels

"Pas vanaf oktober 2011 registreren alle Antwerpse en Limburgse parketten woninginbraken op dezelfde manier. Vroeger gebeurde dat overal verschillend en daarom kan je moeilijk vergelijken. In de periode tussen 1 oktober 2011 tot 28 mei telden de provincies Antwerpen en Limburg 8.529 woninginbraken en liefst 98% is nog niet opgelost", zo zegde De Mond.

Uiteraard is een aantal zaken nog in onderzoek en is een ander aantal bij een ander dossier gevoegd. Maar toch worden in de overgrote meerderheid de daders niet gevonden of is er onvoldoende bewijs tegen hen, zodat men ze moet laten gaan.

15 maanden

In deze zelfde periode werden 203 verdachten gearresteerd en daarvan werden er 152 aangehouden. In 42 zaken werd een vonnis geveld tegen 74 personen. De gemiddelde straf was 15 maanden. Meestal minder dan drie jaar dus, zodat de gevangenisstraf niet wordt uitgevoerd.

De Mond vond dat de politie meer mensen in de recherche moet steken en dat de interventie na oproepen ook sneller moet. Verder moet de informatica van de zones op elkaar worden afgestemd en moeten de feiten aan elkaar worden doorgegeven. "Nu duurt het een tijdje eer bijvoorbeeld een inbraak in Wommelgem wordt doorgegeven aan Deurne", zo stelde hij.

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois pleitte voor één groot door de overheid geleid laboratorium om alle sporenanalyses te doen. "Zo kan alles sneller en goedkoper omdat het in grote aantallen kan. Nu doen acht private bureaus DNA-analyses, maar die zijn in vergelijking met het buitenland veel te duur".

Lees ook: Gouverneur Berx wil Belgisch Instituut tegen Woninginbraken

JDW

Foto RDr

Nu in het nieuws