50 jaar cel voor ex-president Liberia

50 jaar cel voor ex-president Liberia

50 jaar cel voor ex-president Liberia

Print
Het Internationale Strafhof in Den Haag heeft de vroegere Liberiaanse president Charles Taylor veroordeeld tot een celstraf van 50 jaar voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in buurland Sierra Leone.

De 64-jarige Taylor moest zich vorige maand als één van de hoofdverantwoordelijken verantwoorden voor de gruweldaden tijdens de burgeroorlog in dat land, waarbij tussen 1991 en 2002 naar schatting meer dan 120.000 mensen zijn omgekomen.

Het tribunaal besloot toen dat "de beschuldigde strafrechterlijk verantwoordelijk is (..) voor te hebben geholpen bij en het aanmoedigen van de misdaden 1 tot 11 vermeld in de akte van beschuldiging", zei rechter Richard Lussick, die ze dan één voor één opsomde. De beschuldigingen luidden onder meer verkrachting, moord en onmenselijke daden.

Taylor wordt nu dus veroordeeld tot een celstraf van 50 jaar. Hij is het eerste ex-staatshoofd dat sinds de processen van Nürnberg in 1946 door een internationaal tribunaal aan oorlogsmisdaden schuldig is bevonden.

Foto AFP

.

Nu in het nieuws