"Boek Vande Lanotte is ijzersterke onderzoeksjournalistiek"

Boek Vande Lanotte is ijzersterke onderzoeksjournalistiek

"Boek Vande Lanotte is ijzersterke onderzoeksjournalistiek"

Print
Wim Van den Eynde en Luc Pauwels, de VRT-journalisten die vorige week het boek 'De Keizer van Oostende' publiceerden, hebben dinsdag breedvoerig gereageerd op de opmerkingen die vicepremier en sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte op het boek had uitgebracht.

Vande Lanotte heeft dinsdag al kort gereageerd. Hij blijft erbij dat het boek te veel gebaseerd is op insinuaties en niet op feiten.

Lees ook Vande Lanotte blijft bij zijn standpunt

De auteurs beschuldigen Vande Lanotte van belangenvermening. Volgens Vande Lanotte zit het boek vol halve waarheden, speculaties en leugens. Hij stelde een lijst op met 65 opmerkingen.

In evenveel punten hebben Van den Eynde en Pauwels zich verdedigd. Slechts op enkele items geven ze toe dat nuanceringen op hun plaats kunnen zijn. Ze onderstrepen voorts dat Vande Lanotte zelf hen onbetrouwbare informatie heeft bezorgd.

De 65 punten van Vande Lanotte maken volgens de auteurs slechts 5 tot 10 procent uit van het boek waaruit zij besluiten dat 90 tot 95 procent van hun werk niet wordt gecontesteerd.

Uitgever André Van Halewijck blijft onverkort achter het boek staan en noemt het werk een voorbeeld van ijzersterke onderzoeksjournalistiek.

Dirk Castrel
Foto Belga

Nu in het nieuws