Verboden mensen te laten schrikken

Het gemeentebestuur van Mol heeft een nieuw GAS-reglement tegen overlast opgesteld. Binnenkort kunt u een boete van maximum 250 euro krijgen voor wildplassen, nachtlawaai of... mensen doen schrikken. Pardon?

jrosquin

Vanaf 1 juni is het verboden iemand te doen schrikken in Mol. Deze opvallende aanvulling in het GAS-reglement stuit op ongeloof bij de inwoners. “Eén april is toch al lang achter de rug, of heb ik me van maand vergist?”, reageert Guy Hooyberghs, uitbater van café Qué Pasa in de Corbiestraat.

Ook Benjamin en Toon willen het niet geloven. “Wie gaat nu zoiets controleren? Je laat soms iemand schrikken omdat het wat sfeer brengt, om te lachen”, zegt Benjamin.

Karikatuur

“Het is niet de bedoeling dat van het reglement een karikatuur wordt gemaakt”, legt burgemeester Paul Rotthier (CD&V) uit. “Het GAS-reglement is er gekomen in samenwerking en overleg met de politie en het parket. Op vraag van de politie zijn er nu enkele aanvullingen gekomen in het reglement die kunnen leiden tot een sanctie. Het is niet zo dat onze agenten nu achter een haag gaan zitten wachten tot er iemand een andere persoon doet schrikken om dan een proces-verbaal op te stellen. Het is een middel om bij herhaaldelijk storend gedrag te kunnen optreden, bijvoorbeeld wanneer jongeren geregeld andere mensen lastig vallen of doen schrikken."

GAS-reglement

Het GAS-reglement bestaat sinds 2010 en staat voor Gemeentelijke Administratieve Sancties. In dat reglement staan overtredingen opgesomd die, eenmaal vastgesteld door de politie, niet worden doorgestuurd naar het parket, maar worden afgehandeld door een GAS-ambtenaar. Deze ambtenaar kan ofwel bemiddelen in een dossier, geldboetes opleggen of taakstraffen uitdelen.

Sofie Verheyen

Foto: PN

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio