1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nooit meer zwaaien met de fles ketchup

U kent het wel: eindeloos op de fles duwen om het laatste restje ketchup eruit te halen. Dat is nu gedaan. Een groep Amerikanen heeft een fles ontwikkeld waarin geen milliliter saus verloren gaat.

jatimmermans

De uitvinders, een groep wetenschapsstudenten van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT), geven het geheim van hun uitvinding niet helemaal prijs. Wel bekend is dat ze erin geslaagd zijn om de binnenkant van een fles van zo een gladde laag te voorzien, dat de saus niet de minste houvast meer heeft. "Uiteraard zitten er geen giftige stoffen in de coating of zitten er geen stoffen in de fles die de smaak van de ketchup zouden beïnvloeden", zegt Dave Smith van het MIT.

Smith en zijn kameraden wonnen de publieksprijs tijdens de MIT $100K Entrepreneurship Competition. Maar het is eerder twijfelachtig of ze ooit rijk zullen worden van een toepassing in de praktijk. Er blijven jaarlijks wellicht miljoenen liters ketchup en mayonaise in flessen plakken. En dat heeft dus een reden.

"We kennen het probleem van de restjes in de flesjes. Daarom brengen we al langer topdownflessen op de markt. Die kan de kop naar beneden in de koelkast zetten, waardoor de saus in de perfecte positie zit", legt Koen Jansens, algemeen directeur van Heinz Belgium uit.

Snelheid

"Heel veel Heinz-liefhebbers blijven zweren bij de glazen flessen en bij het ritueel van het leegmaken met messen, of het kloppen, het zwaaien en het zwieren. Door de nieuwe fles zouden we de vorm van de fles moeten wijzigen. We hebben zelfs een norm ontwikkeld voor de snelheid waarmee de ketchup uit de fles stroomt. Dat mag niet sneller dan tegen 0,045 km per uur. Want wat lekker is, heb je liever traag?"

GW

Foto GVA

Vastgoed

Jobs in de regio