FIFA denkt aan dopingcontrole voor scheidsrechters

De FIFA overweegt de invoering van dopingcontroles voor scheidsrechters. Dat maakte FIFA-dokter Jiri Dvorak donderdag bekend na de tweede medische conferentie van de wereldvoetbalbond in het Hongaarse Boedapest.

tmas

"Naast het fysieke aspect hebben scheidsrechters ook af te rekenen met stress, wat tot grote psychologische druk leidt. Daarom behoren ze tot de risicogroep", stelde Dvorak. De Zwitserse arts benadrukte wel geen weet te hebben van scheidsrechters die effectief doping gebruiken.

Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de FIFA en lid van het uitvoerend comité, liet op zijn beurt weten dat scheidsrechters als atleten op het veld staan en dus onder dezelfde regels vallen als andere topsporters. De scheidsrechters zouden op alle prestatiebevorderende middelen getest kunnen worden.

Engels topscheidsrechter Howard Webb, die op het EK in Polen en Oekraïne zal fluiten, staat achter het idee van de FIFA. "Ik denk niet dat dat voor iemand van ons een thema is, gezien wij niet in de klassieke betekenis 'deelnemen' aan een wedstrijd. Maar als de FIFA er alles aan wil doen om alle betrokkenen op een voetbalveld aan dezelfde, schone regels te onderwerpen, dan is dat een goeie zaak", aldus Webb.

Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal