Straffen voor geweld tegen scheidsrechters worden verzwaard

Straffen voor geweld tegen scheidsrechters worden verzwaard

Straffen voor geweld tegen scheidsrechters worden verzwaard

Print
De Kamercommissie Binnenlandse Zaken keurde zopas unaniem een wetsvoorstel goed waardoor de minimumstraffen voor geweld tegen scheidsrechters worden verzwaard. De PS-kamerleden Laurent Devin, burgemeester van Binche, en Rachid Madrane hadden dit voorstel ingediend samen met Christian Brotcorne (cdH).

Sinds 22 februari 2007 heeft België een wet waardoor geweld tegen bepaalde beroepsgroepen zwaarder wordt bestraft dan ander geweld. Het gaat dan om buschauffeurs, postbodes, brandweerlui, artsen, verplegers, apothekers, leraars e.d. Als je iemand uit zo'n beroepsgroep meppen geeft, dan is de minimumstraf twee keer zo hoog dan wanneer je een gewone burger slaat. De PS wilde ook scheidsrechters op dezelfde manier behandelen als de leden van die groep.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken verzwaarde wel de minimumstraffen, maar slechts met de helft. In tegenstelling tot bij buschauffeurs, postbodes, brandweerlui, artsen, verplegers, apothekers en leraars... is er dus géén verdubbeling van de minimumstraf. De maximumstraffen blijven wat ze al waren in 1867. Bovendien: zolang de straf geen vijf jaar bedraagt kan de rechter ze altijd met uitstel opleggen of zelfs opschorting geven.

De nieuwe regeling is dus vooral symbolisch. Ze maakt het echter nog ingewikkelder voor magistraten, ze kan bovendien tot eigenaardige toestanden leiden. De minimumstraf voor een gewone klap zonder arbeidsongeschiktheid aan een scheidsrechter komt nu op 12 dagen, bij buschauffeurs is dat 16 dagen. Als die klap met voorbedachtheid wordt gegeven wordt het minimum anderhalve maand, bij buschauffeurs is dat twee maanden. Als de scheidsrechter overlijdt ten gevolge van die slagen komt de minimumstraf op 6 jaar, bij buschauffeurs is dat 7 jaar.

Afrasteringen verbieden?


Devin had nog een aantal andere voorstellen ingediend. Zo wilde hij afrasteringen in stadions verbieden en de voetbalwet die nu alleen geldt voor eerste en tweede klasse uitbreiden naar derde klasse. Verder vond hij dat de kleinste boetes (125 euro) uit de voetbalwet door een alternatieve straf vervangen moeten kunnen worden. Devin dacht dan aan het opruimen van het stadion na de match of het klaarmaken van het veld en de tribunes voor de match. Over al deze voorstellen komen er nu hoorzittingen, omdat de meerderheid hierover verdeeld is.

Meer over de wet die geweld tegen buschauffeurs zwaarder straft met het lijstje van de nieuwe straffen, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Dick Demey

.

Nu in het nieuws