Vleeshuis krijgt na al die jaren een trapleuning

Vleeshuis krijgt na al die jaren een trapleuning

Vleeshuis krijgt na al die jaren een trapleuning

Print
Lier - Het Vleeshuis op de Grote Markt in Lier krijgt binnenkort een armleuning.
Aanleiding is een verzuchting van Marcel Bastens (85).

"De heer Bastens wilde enkele weken geleden graag een tentoonstelling in het Vleeshuis bezoeken. Omdat er aan de trap van dit historische gebouw een leuning ontbreekt, kon hij onmogelijk de tentoonstellingsruimte bereiken.
Hij vond het op zijn leeftijd veel te onveilig om zonder steun de trap te beklimmen. Toen ik dit hoorde werd ik even stil", zegt gemeenteraadslid Sabine Leyzen.

"Jonge mensen vinden het niet erg als de trapleuning in of aan een gebouw ontbreekt . Voor ouderen is een veilige houvast zeker geen overbodige luxe.
Ik heb dan ook onmiddellijk de dienst Monumentenzorg van onze stad gecontacteerd. Die vroeg Onroerend Erfgoed de toestemming om aan het Vleeshuis een trapleuning te mogen installeren. Onroerend Erfgoed reageerde positief, zodat er eindelijk aan één zijde van de trap een ijzeren leuning aangebracht kan worden. Die wordt door onze eigen stadssmid vervaardigd", vertelt Leyzen.

Het Lierse Vleeshuis was het gildehuis van de slagers. Het dateert uit 1418 en heeft in het verleden verschillende functies gehad: gildehuis, lakenhalle, tekenschool, vredegerecht en gevangenis. Het werd verschillende malen in andere stijlen verbouwd. De huidige gevel is een neogotische reconstructie uit 1920. Het Vleeshuis werd in 1980 als monument beschermd.
Nu is het Vleeshuis een tentoonstellingsruimte.

Chris VAN ROMPAEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio