Steeds meer baby's kruipen niet meer

Steeds meer baby's kruipen niet meer

Steeds meer baby's kruipen niet meer

Print
Sinds de campagne rond wiegendoodpreventie van start is gegaan, zijn er steeds meer Vlaamse baby's die niet meer kruipen, maar meteen gaan stappen.

De campagne tegen wiegendood is erop gericht om zuigelingen niet op hun buikje te laten slapen, maar veiliger op hun rug. In de centra van Kind en Gezin stellen dokters echter vast dat ouders hierdoor de neiging hebben om hun baby ook als hij wakker is altijd op zijn ruggetje te leggen.

Ook de Gezinsbond waarschuwt in het magazine Brieven aan Jonge Ouders voor een generatie baby's die niet meer kruipt, maar ineens gaat lopen. Dat klinkt goed, maar is het niet.

Stabiele basis

"Voor een rijke motorische ontwikkeling is het belangrijk dat baby's als ze wakker zijn, geregeld op hun buik gelegd worden", vertelt kinderneurologe An Jansen van het UZ Brussel. "Vanuit buiklig beginnen ze naar links en rechts te draaien, komen ze tot handen- en knieënsteun en beginnen ze te kruipen. Dat kruipen geeft ze een stabiele basis om te leren opstaan en dan te gaan stappen."

Geen paniek

Dat een baby niet kruipt maar meteen gaat lopen, hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Een deel van die kinderen ontwikkelt zich later toch probleemloos. Een ander deel toont zich wat onhandig en heeft wat problemen met coördinatie en ruimtelijk-visuele ontwikkeling.

KMa

Foto Getty Images

Nu in het nieuws