Subsidie moet capaciteitsproblemen scholen aanpakken

Subsidie moet capaciteitsproblemen scholen aanpakken

Subsidie moet capaciteitsproblemen scholen aanpakken

Print
Sint-Niklaas - Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) maakt 1,5 miljoen euro vrij zodat Sint-Niklaas de uitbreiding van veertien scholen kan aanpakken. Die geldinjectie moet capaciteitsproblemen voorkomen.

"In grootsteden moeten ouders vaak kamperen voor de schoolpoort, maar ook in kleinere centrumsteden als Sint-Niklaas beginnen capaciteitsproblemen de kop op te steken", stelt schepen van Onderwijs Lieve Van Daele (CD&V).

"Daarom richtte de stad vorig jaar een "taskforce" in om het probleem in kaart te brengen. In drie wijken van onze stad zitten de kleuter- en basisscholen behoorlijk vol: de Watermolen- en Clementwijk, Driegaaien-Baensland en Ster-Zonneken. In totaal komen veertien scholen in aanmerking voor subsidie, op een totaal van 35 basisscholen in Sint-Niklaas."

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet trok daarom 1,467 miljoen euro uit. Het geeft de scholen de mogelijkheid om containerklassen aan te kopen of nieuwbouwklassen te zetten. "Het is de bedoeling om de subsidie in 2012 te besteden, binnenkort bekijkt de taskforce waar de noden het grootst zijn en hoe op korte termijn extra plaatsen kunnen gerealiseerd worden", aldus Lieve Van Daele.

Basisschool de Watertoren is één van de scholen die bijna aan hun inschrijvingsstop zitten. "Ouders hebben nog niet gekampeerd voor de schoolpoorten, maar we bereiken stilaan wel het maximum aantal inschrijvingen dat de school kan bolwerken", zegt directrice Martine Valck.

"We hebben de ruimte om uit te breiden, maar we moeten wel wijselijk met die beschikbare ruimte omspringen. Het heeft geen nut om enkel klassen bij te bouwen voor het eerste leerjaar, de leerlingen moeten immers kunnen doorstromen naar de volgende jaren. Daarom denken we eraan in elk studiejaar een 25tal extra plaatsen te creëren. Die uitbreiding zou al ten zeerste welkom zijn bij de volgende inschrijvingsperiode."

Sophie PYCKE
Foto Belga

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio