Volxkeuken buurthuis Herleving viert éénjarig bestaan

De Volxkeuken van buurthuis Herleving op het Westerplein vierde haar eenjarig bestaan. Het doel van de organisatie is mensen van allerlei achtergronden rond een simpele maaltijd bijeen te brengen

mimeers

Een tachtigkoppig publiek liep vrijdag de deur van buurthuis Herleving plat en keurde het feestmenu goed. Soep, vol-au-vent met kroketten en chocomousse gingen en masse over de toog en vonden vlotjes hun weg naar de hongerige magen.

"Onze doelgroep bestaat uit een mix van jongeren, ouderen, kansarmen en buurtbewoners. Vanuit onze visie vinden we het belangrijk dat iedereen eens moet kunnen gaan eten, ongeacht de financiële situatie of afkomst", zegt buurtbewoner en coördinator Kurt Vereecken.

"De prijs wordt dus bewust laag gehouden: 4 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen." Het initiatief schoot vorig jaar uit de startblokken en is geïnspireerd op de volkskeukens in Gent. Een kerngroep van een twintigtal mensen houdt de boel draaiende. "Die groep bestaat uit buurtbewoners, geëngageerde jongeren en buurtwerkers. Ook de Letsgroep van Sint-Niklaas is erbij betrokken. Zij ruilen goederen en diensten met elkaar, en dat in ruil voor een symbolische munt, de Stafkes."

Multiculturele keuken

Elke eerste en derde vrijdag van de maand bundelt de stuurgroep haar krachten en gaat iedereen via een wisselsysteem in de keuken aan de slag. "Professionele koks zijn we dus niet, maar we doen het wel met liefde", verduidelijkt Kurt Vereecken.

"We proberen om bij de keuze van de gerechten invloeden vanuit verschillende culturen te gebruiken. Kwestie van een multicultureel, gevarieerd aanbod te brengen. Van Griekse pasta en noedels tot loempia en grootmoeder's keuken: alles komt bij ons aan bod. Maar een uitgebreid feestmenu als dit is een uitzondering, normaal gezien houden we ons bij een hoofdgerecht."

De bedoeling van de Volxkeuken is mensen bijeen te brengen. En dat lukt aardig. "Ondertussen weet iedereen in de buurt van ons bestaan af. Er wonen veel Roma gezinnen en kansarmen in de buurt die allemaal erg enthousiast zijn over de Volxkeuken. Ze kunnen hier ook terecht voor spontane babbels waardoor ze hun problemen buitenshuis even op tafel kunnen leggen", vertelt Vereecken.

"Het volk groeit steeds verder aan. Een jonge Kosovaar sprak me onlangs nog aan over onze feesteditie, die dynamiek is plezant. En ook jonge koppels met kinderen weten ons te vinden. We proberen op onze eigen manier een verschil te maken. In de toekomst hopen we onze werking te delen met andere wijken, we willen hier niet op ons hoekje blijven zitten. Aansluiten bij andere buurtinitiatieven is de ideale manier om de sociale verwevenheid te bevorderen."

"Bij deze zou ik iedereen al willen uitnodigen voor onze zomerse barbecue op 18 augustus. We verwachten op zijn minst 120 man, maar er is altijd plaats voor een mondje meer."

Sophie PYCKE Foto Stefaan VAN HUL

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio