Ik weet het nu wel zeker. Later word ik brandweerman

Print
Essen - 45 kinderen van de Gemeentelijke Basisschool WIGO bezochten maandagnamiddag de brandweerkazerne van Essen. Ze werden er ontvangen door commandant Leo Buermans en rondgeleid door brandweerman Johan Broos. Naast spannende verhalen kregen de kinderen nog een aantal nuttige tips mee naar huis.

Educatief karakter

Leo Buermans: "De kinderen vinden een bezoek aan de brandweer altijd spannend. Maar we willen ze natuurlijk meer meegeven dan dat. Zo'n bezoek heeft altijd een educatief karakter. Dat wil zeggen dat we niet alleen uitleg geven over de werking van de brandweer maar ook een beetje brandpreventie meegeven, aangepast aan hun leeftijd."

Over brandspuiten en wespennesten

Johan Broos: 'Ik toon de kinderen welke brandweerwagens we allemaal hebben en waarvoor ze gebruikt worden. Ik laat de spuitslagen zien die nodig zijn om te blussen en vertel over de watertankwagens. Ook de droogtoren vinden ze indrukwekkend. Sommige kinderen staan met open mond te luisteren. De kinderen zijn ook verbaasd dat we naast het blussen van branden bijvoorbeeld ook wespennesten verdelgen. We geven hen dan meteen ook mee wat ze wel en niet moeten doen wanneer ze in de buurt van zo'n nest zijn."

Kalmthoutse Heide

"Vooral de brandweerwagens die gebruikt werden tijdens het blussen van de Kalmthoutse Heide trokken hun aandacht," vertelt Broos verder. "Die brand staat nog in hun geheugen gegrift. De kinderen aarzelen niet om ons vragen te stellen. Ze wijzen spontaan naar de foto's aan de muur en vragen of het foto's zijn van die brand."

Later word ik brandweerman

Nicolas, leerling van het tweede leerjaar: "Vroeger dacht ik dat de brandweer alleen maar branden ging blussen, maar ze doen eigenlijk veel meer dan dat. Zo halen ze ook katjes uit de bomen of verdelgen ze wespennesten. Het indrukwekkendste vond ik de grote schaar waarmee ze het dak van een auto kunnen doorknippen bij een verkeersongeval of zo. En het kussen waarop onze juffen werden opgetild. Ook de droogtoren waarin de brandslangen hangen te drogen had ik nog nooit gezien. Ik weet het nu wel zeker. Later word ik brandweerman."

Margo TILBORGHS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio