Schoolkinderen naar filmfestival Treviso met zelfgeschreven 'A heart for A'

Print
Berchem - Een van de inzendingen op het internationale filmfestival Ciak Junior in Treviso is de kortfilm A heart for A. Het scenario is bedacht door de leerlingen van basisschool Fruithof in Berchem.

Vijf leerlingen van de stedelijke basisschool Fruithof in de Flor Alpaertsstraat in Berchem vertrekken woensdag naar het Italiaanse Treviso. Ze verdedigen er de inzending van hun film A heart for A op het internationale filmfestival Ciak Junior.

De Belgische inzending op het festival gaat over het kindvriendelijker maken van de stad. "De film moest beantwoorden aan de criteria van de Verenigde Naties en de Unesco rond verdraagzaamheid en tolerantie", zegt Dirk Timmermans, pedagogisch adviseur bij het stedelijk onderwijs en tevens regisseur van de kortfilm.

"De bedoeling van Ciak Junior is om kinderen tussen 10 en 15 jaar vertrouwd te maken met audiovisuele taal. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar bedachten zelf het scenario. Wij zorgden voor de professionele omkadering. Het is een internationale jury van kinderen én professionelen die alle inzendingen zal evalueren."

Hart voor de stad

"De film gaat over een meisje dat in de Antwerpse binnenstad verloren loopt, maar niemand heeft tijd of zin om haar te helpen", vertelt Dirk De Backer, directeur van de stedelijke basisschool Fruithof.

"Zij wil absoluut iets doen aan de stuursheid en de kindonvriendelijkheid van de stad. Ze vindt een aantal medestanders bij haar klasgenoten en samen zetten ze een soort zenuwcentrum op in Antwerpen, waardoor ze de hele stad in beweging krijgen. En uiteindelijk bereiken ze hun doel: ze geven een groter hart aan de stad."

Trailer

De tien minuten durende kortfilm A heart for A werd grotendeels gemaakt met eigen middelen, waarvoor de school een aantal acties opzette. De in het Engels ondertitelde trailer oogt in elk geval zeer professioneel.

Zaterdag worden de winnaars bekend gemaakt. Er doen 24 landen mee aan de competitie. Het merendeel uit West- en Oost-Europa, maar er zijn ook inzendingen uit China, Zuid-Afrika, Chili, Senegal, India en Israël.

Meer info: website

WD
Foto PDR

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio