Slechte kurk doet dure topwijn te snel oxideren

Slechte kurk doet dure topwijn te snel oxideren

Slechte kurk doet dure topwijn te snel oxideren

Print
Een aantal wijnboeren in Frankrijk en Italië maakt zich ongerust over het fenomeen ‘premox’. Dat staat voor premature oxidatie. Ze stellen vast dat een aantal van hun dure topwijnen veel te snel rijpt. De wijn is daardoor niet meer te drinken.

De Belgische wijnkenners nuanceren de paniekberichten. “We spreken over het absolute topsegment van de wijnen”, zegt wijnkenner Alain Bloeykens. “Flessen die je meer dan tien jaar in de wijnkelder moet laten rijpen. De doorsnee consument in Vlaanderen moet zich geen zorgen maken.”

Bij een aantal flessen treedt er dus een premature oxidatie op. Een vrij vage term voor wie niet veel van wijn kent. “Vergelijk het met een appel die je in twee snijdt”, zegt Bloeykens. “ Die wordt door de zuurstof snel bruin en rot. Bij wijn gebeurt net hetzelfde. Alleen hebben wijnen die lucht net nodig.

Vroege oxidatie

Die vroege oxidatie zou te wijten zijn aan de minderwaardige kurken die sommige wijnboeren gebruiken en door het weglaten van sulfiet, dat de oxidatie net moet tegengaan. Toch spreken de wijnhandelaars in ons land de onheilspellende berichten tegen.

“Dat een wijn te snel kan oxideren, is niet nieuw”, zegt wijn-importeur Toni Etneo uit Zonhoven. “In het rijpingsproces kan dat dus al eens gebeuren. Maar van paniek in de wijnindustrie is er zeker geen sprake.”

WB
Archieffoto

.

Nu in het nieuws