Voorpost vrijgesproken voor wildplakken van affiches

Voorpost vrijgesproken voor wildplakken van affiches

Voorpost vrijgesproken voor wildplakken van affiches

Print
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost, haar voorzitter Johan Vanslambrouck en haar actieleider Luc Vermeulen maandag vrijgesproken voor bendevorming en het aanbrengen van beschadigingen.

Het Vlaamse Gewest diende in mei 2008 een klacht in nadat brugpijlers, elektriciteitscabines en aanplakborden langs de wegen die bestemd zijn voor sensibiliseringscampagnes rond verkeersveiligheid, plots overplakt werden met affiches die de leuzen "België Barst" en "Vlaanderen Republiek" droegen.

De beklaagden ontkenden niet dat zij verantwoordelijk waren voor de affiches, maar betwistten wel hun persoonlijke betrokkenheid bij de feiten. De rechtbank gaf hen daarin gelijk: uit niets bleek dat ze de affiches daar zelf plakten of daartoe de opdracht gaven.

De rechtbank stelde dat ze enkel verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de inhoud van de affiches, niet voor het aanbrengen ervan. Het trio werd dan ook vrijgesproken, net zoals het openbaar ministerie trouwens gevorderd had.

Archieffoto Belga

MEEST RECENT