Citibank in beroep vrijgesproken in Lehman-zaak

Citibank in beroep vrijgesproken in Lehman-zaak

Citibank in beroep vrijgesproken in Lehman-zaak

Print
Het hof van beroep van Brussel heeft maandag Citibank België en haar toenmalige juridisch directeur François Staroukine vrijgesproken in de zaak rond beleggingsproducten van Lehman Brothers. Volgens het arrest kan de beklaagden strafrechtelijk niets ten laste worden gelegd.

Citibank (het voormalige Belgische filiaal van het Amerikaanse Citigroup) en de directeur stonden terecht omdat een 4.000-tal klanten hun geld verloren toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging. Ze hadden via Citibank circa 130 miljoen euro geïnvesteerd in gestructureerde beleggingsproducten van Lehman Brothers.

Geen structurele fouten

Citibank en Staroukine waren in december 2010 veroordeeld voor de correctionele rechtbank van Brussel. De bank werd veroordeeld tot een boete van 165.000 euro en de juridisch directeur tot een boete met uitstel van 412,50 euro. De rechtbank oordeelde dat de bank en haar bestuurders de risico's van de Lehman-producten geminimaliseerd hadden.

Het hof van beroep oordeelde maandag echter dat noch Citibank, noch de directeur structurele fouten hebben gemaakt. De wet op de handelspraktijken is wel degelijk van toepassing, maar er is geen sprake van strafrechtelijke verantwoordelijkheid, luidde het. Andere betichtingen, van verduistering en inbreuken op de wet op de openbare aanbieding van beleggingsinstrumenten, achtte het hof niet vastgesteld.

Citibank België is ondertussen overgenomen door CMNE Belgium, een dochteronderneming van het Franse Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE).

Belga
Foto Photo News

Nu in het nieuws