Belgische loonbelasting derde hoogste van Europa

Belgische loonbelasting derde hoogste van Europa

Belgische loonbelasting derde hoogste van Europa

Print
Belgen die binnen de hoogste inkomensschaal vallen, betalen ook in 2012 53,7 procent aan loonbelasting. Hiermee bekleedt België binnen Europa de derde plaats, na Zweden en Denemarken. Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistiekbureau Eurostat maandag publiceerde.

De gemiddelde loonbelasting voor de hoogste inkomens bedraagt voor de hele EU 38,1 procent, en is daarmee een half procentpunt gestegen tegenover vorig jaar.

Algemeen hoge belastingen

Het is niet enkel de loonbelasting die België bij de kop van Europa plaatst. Ook voor de bedrijfsbelasting (34 procent) staat België op de derde plaats. Enkel in Frankrijk en Malta wordt zwaarder belast.

Inkomsten via belastingen maakten in 2010 in België 43,9 procent uit van het bruto binnenlands product (BBP). In Denemarken (47,6 procent) en Zweden (45,8 procent) was dat percentage hoger. Het Europese gemiddelde bedroeg 38,4 procent.

Zo brachten de opbrengsten van de eigendomsbelasting in België 3,1 procent van het BBP op. Enkel in het Verenigd Koninkrijk (4,2 procent) en Frankrijk (3,4 procent) is de relatieve opbrengst nog iets hoger.

De inkomsten via eenmalige aan- en verkoopbelasting maakten in 2010 1,8 procent van het BBP uit, het hoogste percentage van de EU-lidstaten. De jaarlijkse eigendomsbelasting is goed voor 1,3 procent. Drie andere Europese landen gaan België daarmee voor.

Het hoogste btw-tarief is in België gelijk aan het Europese gemiddelde: 21 procent.

Belga
Foto Photo News

Nu in het nieuws