Antwerpse Justitiehuis verhuist naar Quinten Matsijslei

Het Antwerpse Justitiehuis is verhuisd naar een pand aan de Quinten Matsijslei 55. Dat werd zopas plechtig geopend door Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) en staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V).

drombouts

Justitiehuizen werden in 1999 opgericht na de zaak-Dutroux. Ze begeleiden allerlei veroordeelden die voorwaardelijk vrij zijn, probatie of een werkstraf hebben gekregen, op elektronisch toezicht staan en dergelijke. Ze onthalen ook slachtoffers. Sinds hun ontstaan is de werklast van de 28 Belgische justitiehuizen met 86% gestegen tot ongeveer 75.000 nieuwe opdrachten per jaar.

Het Antwerpse justitiehuis was tot voor kort gevestigd aan het Kipdorp 44. Nu zit het aan de Quinten Matsijslei 55. Vlak naast het politiekantoor huurt de Regie der Gebouwen daar drie verdiepingen van NV Adgar Plantin voor 425.000 euro per jaar. Er is een kleine 3.000 m² kantoorruimte.

In 2011 kregen de 83 personeelsleden van het Antwerpse justitiehuis 3.250 nieuwe dossiers van veroordelden en verdachten binnen. Met de dossiers van slachtoffers samen komt het totaal op 5.000, zo stelde directrice Veerle Pasmans. Ze beklemtoonde dat in de periode tussen 2007 en nu vooral de probatiedossiers, de werkstraffen en het elektronisch toezicht een hoge vlucht namen. "Bij ET telden we in 2007 108 wachtenden op een elektronische enkelband, in 2011 waren er dat al 775, bijna acht keer zoveel dus."

Cosa

Minister Turtelboom prees de zin voor samenwerking van het justitiehuis. "Antwerpen staat hier aan de spits met projecten voor drugsverslaafden die veelplegers zijn, met het unieke Cosaproject, waarbij vrijwilligers seksdelinquenten begeleiden om recidive te voorkomen en met het CO3-project, waarin stad, parket, justitiehuis en de provincie samenwerken rond intrafamiliaal geweld."

De minister wees erop dat de werklast van het justitiehuis in de toekomst nog zal toenemen omdat zowel het aantal werkstraffen als het elektronisch toezicht nog flink zullen groeien.

Servais Verherstraeten van zijn kant beloofde de medewerkers van de justitiehuizen dat zij vooraf zullen gecontacteerd worden als de justitiehuizen van de federale overheid zullen worden overgeheveld naar de gemeenschappen. De teksten om dat te realiseren zullen normaal in de herfst worden uitgeschreven. Na de goedkeuring van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Lees ook: CO3 moet partnergeweld efficiënt aanpakken.

Wat doen de Belgische justitiehuizen?

JDW

Foto Google Street View

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio