Robert M. gooit water naar rechter na veroordeling

Robert M. gooit water naar rechter na veroordeling

Robert M. gooit water naar rechter na veroordeling

Print
Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert M., heeft maandagochtend water gegooid in de richting van de rechter die het vonnis tegen hem voorlas. De rechter reageerde niet en ging door met het voorlezen van het vonnis. M. krijgt een celstraf van 18 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Ook zijn man, Richard van O., werd veroordeeld.

M. gooide het water toen de voorzitter van de meervoudige kamer inging op punten van de verdediging die volgens hen zouden moeten leiden tot strafvermindering. Volgens de advocaten zou M. minder straf moeten krijgen, onder meer omdat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. Maar de rechter zei dat wat M. heeft misdaan, zo zwaar is, dat dit niet zal leiden tot die strafvermindering.

Honderduizenden euro's aan slachtoffers

Robert M. moet de door hem misbruikte kinderen in totaal bijna 467.000 euro betalen wegens de immateriële schade die ze hebben geleden. Richard van O. moet in totaal bijna 365.000 euro neertellen.

Een verzoek voor een vergoeding voor materiële schade wees de rechtbank af. Zij vindt deze claim te ingewikkeld voor een strafproces en vindt dat de civiele rechter er maar naar moet kijken. Ook een verzoek voor een vergoeding voor immateriële schade voor de ouders werd afgewezen, omdat zij geen "rechtstreeks slachtoffer" zijn.

"Houdt uw mond!"

Bij het uitspreken van het vonnis bleef de verdachte door de rechter heen roepen. Robert M. zei dat de rechter zijn mond moest houden. Op enig moment zei de voorzitter: "Houdt u uw mond nu?"

87 kinderen misbruikt

Robert M. werd in december 2010 opgepakt, nadat beeldmateriaal van een van zijn slachtoffertjes in een Amerikaans onderzoek naar kinderporno was opgedoken. M. (28) heeft bekend dat hij 87 zeer jonge kinderen ernstig heeft misbruikt, justitie heeft hem voor 67 gevallen vervolgd.

Voor zijn arrestatie was de uit Letland afkomstige beschuldigde werkzaam in Amsterdamse kinderdagverblijven en als privéoppas.

De rechtbank noemde de door M. gepleegde misdrijven "schokkend". "De verbijstering is groot en zal voorlopig niet verminderen."

Medeplichtig

De man van M., Richard van O., krijgt 6 jaar cel wegens medeplichtigheid. Tegen hem was 12 jaar geëist.

Volgens de rechtbank wist hij wat zijn man uitspookte en heeft hij hierbij een "faciliterende" rol gespeeld.

Van O. in beroep

Erik van Kregten, de advocaat van Richard van O. kondigde na de uitspraak aan dat zijn cliënt in beroep gaat tegen het vonnis. Volgens Van Kregten gaat het om een "genuanceerde uitspraak", maar zitten er elementen in die beroep rechtvaardigen.

Zo gaat de rechtbank er volgens de raadsman ten onrechte vanuit dat Van O. al vanaf 2006 wist dat zijn partner Robert M. stelselmatig heel jonge kinderen stelselmatig misbruikte. Van O. zegt dat hij dit pas vanaf 2009 wist.

Nu in het nieuws