Onderzoekers passen gezichtsherkenning toe op kunstwerken

Onderzoekers passen gezichtsherkenning toe op kunstwerken

Onderzoekers passen gezichtsherkenning toe op kunstwerken

Print
Komen we na bijna 400 jaar te weten wie het geheimzinnige Meisje met de Parel van Johannes Vermeer is? En wie de lachende man is op het schilderij van de kunstenaar Frans Hals? Een team van Amerikaanse onderzoekers gaat de uitdaging aan.

De lachende ruiter van de Antwerpse schilder Frans Hals is een van de vele doeken waar kunstkenners maar weinig van weten. Het is in 1624 geschilderd met een enorm oog voor detail en het werk is meermaals vervalst. Daar stopt de kennis ongeveer.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië willen nu weten wie de Lachende Cavalier is die Frans Hals heeft geportretteerd. Ze hopen ook dat het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer (foto) haar geheimen prijsgeeft.

Gezichtsherkenning

"Over een maand beginnen we eraan", zegt professor Conrad Rudolph. "We halen er een programma bij dat gezichten kan herkennen. Zo'n programma gebruiken politie en justitie ook als ze daders opsporen of een verdwijning willen oplossen."

"In het oeuvre van een schilder duiken vaak dezelfde modellen op", zegt Koen Janssens van de Universiteit Antwerpen, die zelf twee maanden geleden met behulp van röntgenopnames een tekening van Van Gogh heeft ontdekt.

"De onderzoekers zullen de jonge en oudere gezichten met elkaar vergelijken. Als daar een overeenkomst is, weten ze dat het om hetzelfde model gaat en kunnen ze achterhalen wie er op het portret staat."

Met de techniek kunnen ook vervalsingen aan het licht komen.

Wim BRILLOUET
Foto HBvL

MEEST RECENT