Domein Koninklijke Schenking in Postel in opspraak

Domein Koninklijke Schenking in Postel in opspraak

Domein Koninklijke Schenking in Postel in opspraak

Print
Mol - Kamerlid Theo Francken (N-VA) herhaalt zijn kritiek aan het adres van de Koninklijke Schenking, die "vastgoed verkoopt om uit de rode cijfers te blijven". Hij grijpt nieuwe cijfers aan die aantonen dat een domein in Postel (Mol) vorig jaar voor "maar liefst" 1,9 miljoen euro aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) werd verkocht.

"De Koninklijke Schenking (die het door Leopold II aan de staat geschonken patrimonium beheert, red.) heeft al jaren alle moeite om niet met een verlieslatende begroting te zitten," stelt Francken, "daarom wordt sinds enkele jaren geopteerd om vastgoed te verkopen om zo uit de rode cijfers te blijven."

Nu gaat het om landbouwgronden in Postel. Uit cijfers die Francken opvroeg, blijkt dat in juli vorig jaar de gronden voor 1,9 miljoen euro "om redenen van openbaar nut" verkocht werden aan de VLM. Francken is het er niet mee eens dat de Schenking, naast de verkoop van delen haar patrimonium, "steeds meer geld probeert te ontvangen van de Belgische belastingbetaler, recent nog via een kleine wetswijziging in de programmawet".

Volgens de N-VA moet de belastingbetaler niet opdraaien voor de verlieslatende kastelen van de koninklijke familie. "Wij stellen voor dat er een koninklijk kasteel permanent wordt opengesteld voor het publiek om er de honderden waardevolle kunststukken van de koninklijke verzameling, die eigendom zijn van de staat, tentoon te stellen", luidt het alternatief van Francken.

Belga

Foto: Theo Francken

Foto Photo News

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio