Eternit moet oud asbeststort saneren

Eternit moet oud asbeststort saneren

Eternit moet oud asbeststort saneren

Print
Kapelle-op-den-Bos - Het asbestverwerkende bedrijf Eternit moet zijn voormalige stortplaats in Kapelle-op-den-Bos saneren. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zal het bedrijf maandag van het verdict op de hoogte brengen, zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Een beschrijvend bodemonderzoek van een onafhankelijk expert bevestigt dat de oude stortplaats in Kapelle-op-den-Bos potentieel gevaarlijk is voor de gezondheid en gesaneerd moet worden. In de grond is ongeveer vijftig milligram asbest per kilogram gevonden, vijf keer meer dan aangewezen, maar wel nog beduidend onder de alarmdrempel van honderd milligram.

Sporthal en voetbalterreinen

OVAM, die het bodemonderzoek heeft goedgekeurd, zal normaal maandag Eternit op de hoogte brengen van het verdict. Op het terrein liggen vandaag een sporthal en voetbalterreinen, wat de sanering bemoeilijkt. "Maar voor de stukken die nog niet voldoende afgedekt zijn, wordt het bedrijf aangeraden om die te verharden of zelfs ontoegankelijk te maken voor het publiek', zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen.

Tegen 1 juli moet een tweede bodemonderzoek uitmaken hoe ver de asbestverontreiniging precies reikt en welke stukken grond moeten worden gesaneerd. Nog eens twee maanden later moet Eternit een bodemsaneringsproject aan OVAM voorleggen.

Het bodemonderzoek kwam er nadat een asbestslachtoffer eind vorig jaar kon aantonen dat een beek langs het terrein vervuild was. Eternit werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Het bedrijf ging in beroep.

Archieffoto Belga

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio