Nostalgie in de lucht van Deurne

Print

Nostalgie in de lucht van Deurne

Deurne - De weergoden houden van vliegtuigen. Elke keer wanneer op de luchthaven van Deurne de Stampe Fly Inn plaatsvindt, schijnt de zon. Afgelopen weekend kwamen dan ook duizenden toeschouwers afzakken naar de tarmac om te kijken naar de oude vliegtuigen.

“Ik denk dat we toch tussen de vijf- en zevenduizend bezoekers hebben gehad”, weet medestichter van het Stampe & Vertongen-museum te vertellen.

Zoals elk jaar kwamen weer verscheidene vliegtuigen uit meerdere landen ingevlogen. “We hebben zeker 15 tweedekkers, een Spit-fire, een Mustang en nog veel meer”, gaat Danny enthousiast verder.

Het evenement lokt niet alleen veel gezinnen met kinderen die de magie van het vliegen van dichtbij willen bewonderen. Het is ook een vaste afspraak voor gepassioneerde piloten. “Ik loop hier altijd heel veel bekenden tegen het lijf”, bevestigt Karel Vervoort (70). “Ik ben al 51 jaar piloot. Dat is de helft van de luchtvaartgeschiedenis, maar wel de beste helft. Ik kom veel mensen tegen die ik al ken van op andere luchthavens of in de lucht ontmoet heb.”

De Wever

Ook Bart De Wever was zaterdag van de partij. Hij zag een jongensdroom in vervulling gaan. De N-VA-voorzitter vloog mee in een tweedekker, in 1946 gebouwd door de Antwerpse vliegtuigconstructeurs Stampe en Vertongen, van Wevelgem naar Deurne. “Vorig jaar wou ik het al doen, maar toen was ik nog te dik. Je mag maximum negentig kilo wegen. Nu ik 50 kilo kwijt ben, pas ik er wel in.” De Wever hield nog een vurig pleidooi voor regionale zakenluchthavens.

Iwan Pas

Foto's: Bert Hulselmans, PN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio