"Waasland-Beveren hoort thuis in eerste"

Print

Waasland-Beveren hoort thuis in eerste

Feest op de Freethiel. Tot diep in de nacht hebben duizenden fans de promotie van Waasland-Beveren gevierd op de Grote Markt van Beveren. De club verzekerde zich gisteren met een 1-1 gelijkspel in Oostende van de eindzege in de eindronde en keert, vijf jaar na de smadelijke degradatie en twee jaar na de fusie, terug in eerste klasse. De traditieclub is weer thuis.

IJskoude temperaturen gisteren aan zee, maar Waasland-Beveren maakte er in Oostende een hartverwarmend feest van. De match zelf had weinig om het lijf, maar het 1-1 gelijkspel (dankzij een vroege treffer van Onana) volstond om de poort naar eerste open te beuken, waarna de ruim 3.000 meegereisde Wase fans het terrein bestormden. ‘SKB olé olé’ en ‘Lokeren, Lokeren: Beveren komt eraan’ galmde uit de dolle geel-blauwe massa. ’s Avonds zette het feestje zich door op de Grote Markt in Beveren.

“Fantastisch, de sfeer in en rond Waasland-Beveren is werkelijk uniek”, genoot succescoach Dirk Geeraerd. “De hele club snakte naar eerste klasse. En terecht, dit is typisch zo’n traditievereniging die altijd terugkeert. Beveren moet altijd tegen Anderlecht en Standard spelen, niet tegen Wezet en Boussu Dour. Dankzij ons knap parcours gaat dat weer gebeuren. Hoe moeilijk het ook tegen Oostende was, wij zijn de verdiende winnaar van de eindronde.”

Perfect huwelijk

De Freethiel is dus weer het decor voor eersteklassevoetbal. Weliswaar niet van het roemrijke SK Beveren, dat tussen 1978 en ’84 het Belgisch voetbal overheerste, maar in 2010 na jarenlange financiële ellende een stille dood stierf. De traditieclub vond in ‘kleine’ buur RS Waasland de geschikte reddingsboei. De passie, aanhang en historie van SK en de nuchterheid, gezonde financiën en structuur van Red Star: het blijkt een perfect huwelijk te zijn.

Versterkingen

De tijd dat vedetten als Jean-Marie Pfaff, Heinz Schönberger, Wilfried Van Moer, Peter Van Vossen, Yaya Touré en Gervinho hun kunsten op de Freethiel vertoonden, ligt ver achter ons. De huidige selectie herbergt geen sterren. “Het is duidelijk dat er versterking moet bij komen, ook al omdat enkele spelers vertrekken”, stelt Geeraerd. “Het bestuur moet zijn huiswerk dus maken. Mijn voorstel: haal de vier beste spelers van tweede, haal vier routiniers met eersteklasse-ervaring, vraag aan KV Mechelen om Paulussen en Van Damme nog één jaar te huren en geef Radzinski een nieuw contract. Ik wil alleen geen vedetten die de sfeer verzieken, want kameraadschap en kleedkamermentaliteit zijn onze troeven. Onderschat deze spelers niet, ze verdienen krediet.”

Steven Tuyls

Foto's: Stefaan Van Hul, Belga

Lees ook: Waasland-Beveren promoveert naar eerste klasse
en ook: Cavens en Snelders gaan mee naar eerste

MEER VOETBALNIEUWS