Fietsexamen doet leerlingen van vrije basisschool Velle verkeersgevaren beseffen

Geen uitgestippeld ritje langs de speelplaats, wel een tocht van tien kilometer door Temse. De leerlingen van vrije basisschool Velle legden een stevig fietsexamen af.

ldingenen

“We kregen veel theorielessen én praktische proeven. Die waren heel nuttig. We komen elke dag met de fiets naar school en kennen de verkeersborden wel, maar er waren toch ook dingen waar we geen erg in hadden. Even achterom kijken als je aan een kruispunt oversteekt. Dat gaan we vanaf nu zeker elke keer doen”, beseffen Nicolas Snyers, Robbe Vercauteren en Milan Provost. “Eerder legden we al een theoretisch examen af. Dat was streng: je moest geslaagd zijn of je mocht niet meedoen aan het praktische examen. In onze klas was er één leerling niet geslaagd.”

“Bij ons praktisch examen maken we solo een tocht van tien kilometer. Die loopt helemaal door het centrum van Temse, onder meer naar het station. In het centrum rijden is anders en gevaarlijker dan in de rustiger schoolomgeving. Maar het zal wel lukken want we zijn goed voorbereid”, maakten de jongens zich sterk.

Al die kinderen apart op de fiets door hartje Temse sturen, ligt niet voor de hand. De school was goed voorbereid: “We werken samen met de politie en de dienst mobiliteit en op elk kruispunt en elke splitsing staan ouders en grootouders. Zo verliezen we de kinderen geen moment uit het oog”, zegt directeur Geert Drumont. “Het rijden van zo’n individueel parcours is belangrijk. Ze leren de theorie om te zetten in de praktijk.”

Guy Van Vliet

Foto Stefaan Van Hul

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio