Petitie tegen schrappen snelbussen

De beslissing van De Lijn Limburg om de snelbussen naar Leuven, Brussel en Antwerpen vanaf 1 augustus te schrappen, ligt zwaar onder vuur. “De Lijn moet nu op zoek gaan naar creatieve oplossingen”, vindt provincieraadslid Jo Brouns (CD&V). “De getroffen reizigers in de toekomst met het bestaande busaanbod naar de stations brengen, volstaat niet.”

awillems

“We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan”, zegt woordvoerster Sonja Loos van De Lijn Limburg. “We hebben al een hele tijd geleden aangekondigd dat we moeten besparen. In de tussentijd hebben we alle pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen en dan kan je niet om het feit heen dat de snelbussen heel duur zijn. Daarnaast behoort langeafstandsvervoer eigenlijk niet tot ons takenpakket. Bovendien hebben de getroffen reizigers wel degelijk een alternatief. Hetzij met de trein, hetzij met een combinatie van bus en trein.”

Afgesloten

“Onze besparingsronde is hiermee afgesloten”, zegt Loos. De Lijn zelf hoeft geen personeel te ontslaan. De snelbuslijnen worden uitgebaat door privémaatschappijen De Valk uit Heusden-Zolder en Heidebloem uit Lanaken. Die twee bedrijven betalen de menselijke tol: bij De Valk verdwijnen vijf jobs, bij Heidebloem zes.

Heel wat Limburgse gemeenten blijven niet bij de pakken zitten. Schepen van Openbaar Vervoer Dirk Verlaak in Maaseik is alvast een petitie gestart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER