NSZ tegen alcoholverbod in nachtwinkels

NSZ tegen alcoholverbod in nachtwinkels

NSZ tegen alcoholverbod in nachtwinkels

Print
Ondernemersorganisatie NSZ is niet te spreken over het voorstel van Open Vld-senator Bart Tommelein voor het invoeren van een verbod op de verkoop van alcohol in nachtwinkels en snelwegshops tussen middernacht en 06.00 uur. "Waarom wordt opnieuw de handelaar in het vizier genomen?", zo vraagt de organisatie zich af. "Het is in de eerste plaats aan de consument om verstandig met alcohol om te gaan."

Volgens Tommelein is zijn voorstel bedoeld om te voorkomen dat jongeren 's nachts dronken rijden of voor zware overlast zorgen. Maar volgens het NSZ is een verbod niet de juiste aanpak. "Alle verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven van de handelaar is veel te gemakkelijk", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Alleen strengere straffen tegen zware overlast of dronken chauffeurs zal het overmatig alcoholverbruik terugdringen."

Volgens het NSZ is het opnieuw de handelaar die "moet opdraaien voor het wangedrag van bepaalde consumenten". En volgens de organisatie is dat niet de eerste keer. Er wordt gewezen op het verbod op de verkoop van loterijproducten of tabak aan minderjarigen. "Ook daar is het steevast de handelaar die het gelag betaalt, terwijl ook daar de consument in de eerste plaats deze producten vraagt", besluit NSZ-voorzitster Mattheeuws.

Lees ook "Verbod op verkoop alcohol in nachtwinkel na middernacht"

Foto Chris Nelis

MEEST RECENT