Wereldwijd minder gsm's, maar meer smartphones verkocht

Print
Wereldwijd minder gsm's, maar meer smartphones verkocht

Wereldwijd minder gsm's, maar meer smartphones verkocht

In het eerste trimester van dit jaar is het aantal verkochte gsm's voor de eerste keer sinds 2009 met 2 procent gedaald. In dezelfde periode werden dan weer 45 procent meer smartphones, gsm's met internetmogelijkheid, verkocht.

Volgens het onderzoeks- en adviesbureau Gartner werden in het eerste trimester 419 miljoen gsm's verkocht, een daling met 2 procent op jaarbasis. "Op de Aziatische markt is de vraag vertraagd", zegt analist Anshul Gupta. "Het eerste trimester is doorgaans het beste in Azië, maar dit jaar hebben de gebruikers gewacht op de lancering van goedkopere Android modellen. Die worden later dit jaar verwacht."

Het besturingssysteem Android verstevigt zijn positie op de smartphonemarkt. Iets meer dan de helft van die telefoons werkt op Android, het dubbel van Apple's aandeel.

Smartphones nemen een almaar groter deel van de gsm-markt in. In de eerste drie maanden van het jaar gingen 145 miljoen van die toestellen over de toonbank, of bijna de helft meer.

De Koreaanse fabrikant Samsung verkocht voor het eerst het meest gsm's, en stoot daarmee het Finse Nokia van de eerste plaats. Nokia bezette die plaats al sinds 1998. Samsung verkocht 86 miljoen toestellen, tegenover 83 miljoen voor Nokia.

Belga

Foto: EPA