Reynders: "Sportieve boycot EK zou te ver gaan"

Een politieke boycot van het Europees Kampioenschap voetbal in Oekraïne is onontbeerlijk volgens Didier Reynders. Een sportieve boycot zou echter te ver gaan, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

nvandeneynde

België zelf is niet gekwalificeerd voor het EK voetbal. In een debat met zijn Europese collega's roept Reynders toch op om niet over te gaan tot een sportieve boycot. Dit zou volgens hem de voetballers meer schaden dan het gastland, Oekraïne.

Joelia Timosjenko

De verschillende ministers van buitenlandse zaken uit de EU overleggen vandaag over een mogelijke boycot van het EK voetbal in Oekraïne. Allen zijn ze erover eens dat ze moeten protesteren tegen de behandeling van ex-premier Joelia Timosjenko.

De voltallige Europese Commissie heeft al laten weten dat zij de EK-wedstrijden in Oekraïne niet zullen bijwonen. "Een politieke boycot is inderdaad onontbeerlijk", zegt Reynders. "Of een sportieve boycot ook nut heeft, zullen de deelnemende landen moeten bekijken. Je zou er de voetballers meer mee straffen dan het gastland."

UEFA

De Luxemburgse minister Jean Asselborn denkt dat het "best mogelijk is goed voetbal te spelen zonder al te veel ministers die aanwezig zijn". Of er een sportieve boycot moet komen, is volgens hem een beslissing van de UEFA.

De Britse en Italiaanse regering hebben nog niet beslist of ze naar Oekraïne zullen afreizen. De Brits minister William Hague is daar alleszins niet toe geneigd.

Het EK voetbal start op 8 juni. Het andere gastland, Polen, is een EU-lidstaat en is tegen een politieke boycot van de matchen op Oekraïense bodem.

Belga Foto Photo News